Кошик
450 відгуків

Зараз компанія не може швидко обробляти замовлення та повідомлення, оскільки за її графіком роботи сьогодні вихідний. Вашу заявку буде оброблено найближчим робочим днем.

вул. Димитрія Ростовського "21", Макарів, Україна
+380 (50) 530-87-39
+380 (68) 258-06-35
AgroSemka

Як і коли вирощувати гарбуз у відкритому ґрунті

Як і коли вирощувати гарбуз у відкритому ґрунті

Гарбуз – однорічна баштанна рослина, що прийшла до нас із Мексики, на території якої її вирощували ще індіанці 5000 років тому. І хоча в багатьох цей овоч асоціюється з Гелловіном і гарбузовою кашею, все ж таки це щось більше – смачний суп, теплі салати, пироги, солодощі, ласощі, посуд, декор для дому, музичний інструмент та багато іншого.

Сьогодні вирощування гарбузів в домашніх умовах, на фермерських полях в Україні здійснюється найчастіше трьох видів: мускусний, великоплідний, твердокорий. Але перш купити насіння, слід розібратися з особливостями культури, передбачуваним використанням, термінами посадки. Ці рекомендації стануть у нагоді як новачкам, так і професіоналам.

Особливості культури

Знаючи біологічні особливості цієї баштанної рослини, можна правильно підібрати не тільки насіння гарбуза, але й ділянку для нього, час висаджування, умови догляду. Культура має один або кілька стебел, що плетуться, вусики, велике п’ятилопатеве листя з довгими живцями, що дає гарну тінь. Гарбузові квіти поділяються на чоловічі, жіночі, вони досить великого розміру, насичено оранжевого, жовтого кольору.

Щоб зрозуміти більше про гарбузи, коли садити їх у відкритий ґрунт, варто знати, що коріння рослини досить розвинене, воно здатне проникати вглиб ґрунту на 3 метри за вологою, харчуванням. Є й бічні корені, а також стебло, торкаючись землі, випускає додатково коріння.

Плоди культури мають округлу, овальну форму, переважно помаранчевого, жовтого кольору. Відмінно зберігаються взимку: за кімнатної температури – 1-2 місяці, прохолодне місце – до 4-5 місяців. Їх використовують рідко у свіжому вигляді, частіше варять, запікають, консервують.

Гарбуз – джерело мікроелементів, необхідних людині. М'якуш овочів містить вітаміни А, С, Е, К, групи В і навіть вітамін Т (карнітин), який складно знайти деінде. А ще тут ви знайдете каротин, натрій, хром, магній, калій, фосфор, кальцій, цукор, велику кількість складних кислот, антиоксидантів.

Регулярне вживання культури сприяє:

  • нормалізації роботи печінки, нирок;
  • виведення токсинів, шлаків з організму;
  • зниження рівня холестерину (шкідливого);
  • стабілізації рівня цукру крові;
  • підвищення гемоглобіну.

А ще овоч укріплює стінки судин, захищає від утворення ракових клітин, спалює зайві жирові відкладення. 100 г м'якоті містить всього 26 ккал, що допомагає людям, які дотримуються здорового способу життя, тримати фігуру, скидати вагу.

Добре, що такий корисний овоч популярний у нас, його вирощують не лише фермери, а й приватні домоволодіння. Гарбузи посадка у відкритий ґрунт проводиться більшістю дачників на невеликих та масштабних ділянках.

Посадка насіння гарбуза через розсаду і в відкритий ґрунт – як і коли краще садити?

Треба розуміти, що посадка гарбузів на насіння чи плоди у відкритий ґрунт любить тепло. Висаджують насіння переважно у червні, коли ґрунт прогрівається до + 12-15 °С, не передбачаються заморозки. Якщо говорити про південні регіони, де бажаний температурний режим може бути раніше, то, швидше за все, висадка відбувається в травні.

Ранній врожай можливий, якщо вирощувати культуру через розсаду, тоді вдається скоротити час отримання готових плодів приблизно на місяць. Важливо, щоб локація, де ростиме гарбуз, була сонячною. Нестача прямих сонячних променів призводить до того, що кількість зав'язей стрімко зменшується, вони стають довгастими, а листя починає жовтіти.

Ще одна обов'язкова умова – використання максимально родючої землі. Вона має бути пухкою, з нейтральною кислотністю. Практика показала, всі сорти погано проростають у кислому середовищі. Можна використати компост минулорічний – це перевірене природне добриво. До речі, якщо вибрати такий ґрунт спочатку, то навіть невеликі заморозки не вплинуть на здоров'я рослини, її врожайність.

Цікавить, як правильно садити гарбузи через розсаду? Досвідчені городники радять взяти плівку й викопати лунки, зробити їх глибшими або орієнтуватися по висоті стаканчика. Не буде зайвим додавання деревної золи, що сприяє розвитку культури.

Поливають після посадки розсаду виключно теплою водою. Для цього можна використовувати дощик, лійку. Рекомендується між грядками встановити дуги, накрити їх нетканим матеріалом, щоб забезпечити оптимальний температурний режим. Якщо літо вашої кліматичної зони холодне, в середньому температура не перевищує +17°С, то подібний навіс доцільно збудувати до потепління.

Якщо цікавить, коли сіяти гарбузи у відкритий ґрунт, то провадити це потрібно при досягненні стабільної температури землі від +15 і вище. Необхідні температурні межі для росту й дозрівання від +22 до +28°С, що потрібно для нормального розвитку рослини, досягнення очікуваних розмірів плодів, смакових якостей, консистенції.

Важливо поливати гарбуз, оскільки він вимагає багато рідини для дозрівання, це позитивно позначається на плодах. Мінімально потрібно поливати культуру двічі на тиждень. Одна рослина вимагає близько трьох лійок води. Якщо це спекотний сезон, краще збільшити полив до 3-4 разів на тиждень. Серпень не вимагає частого поливу, його можна припинити, якщо йдуть дощі. Не слід заливати культуру за три тижні до врожаю, оскільки це негативно вплине на смакові якості.

Як доглядати гарбузи, коли садити правильно?

Щоб зрозуміти, коли краща посадка насіння гарбуза, варто дізнатись як підживлювати культуру. В Україні рекомендується вносити добрива тричі. Підживлення застосовується в період підгортання, цвітіння, появи зав'язей. Дозволяється брати не тільки хімічні безпечні добрива, але й траву, компост, жижу з перегною.

Запилення квіток можливе лише за допомогою комах. Жодних альтернатив поки не існує. Якщо з'являються зів’ялі квіти, їх необхідно видалити, інакше вони стануть привабливим середовищем для бактерій, вірусів.

Якщо ви бажаєте купити насіння овочів високої якості, звертайтесь до спеціалізованих продавців, таких як інтернет-магазин «Агросемка». Ми реалізуємо найпопулярніші культури від голландських, італійських, польських, корейських виробників.

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner